دانش بنیان چیست؟ دانش بنیانی شدن شرکتها، امکانی را برای آنها فراهم میکند تا به رشد اقتصادی کشور کمک کرده و خود این شرکتها بتوانند از تسهیلات بانکی استفاده کرده، بدون کارمزد از گمرک محصول وارد کرده و البته، از اعتبار مالیاتی برخوردار شوند. محصولات و خدمات ارائه شده توسط شرکت دانش بنیان، نهتنها باید در زیرشاخه حوزههای فعالیتی دانش بنیان باشد، بلکه باید از سطح پیچیدگی فنی بالایی نیز برخوردار باشد. علاوه بر این، داشتن رزومه معتبر، اساسنامه شرکت و همینطور اظهارنامه مالیاتی تکمیل شده، از دیگر شرایط ثبت یک شرکت دانش بنیان به شمار میآید. شرکتهای دانش بنیان، به طور کلی به سه دسته نوپا، نوآور و فنآور تقسیمبندی میشوند که برای ثبت یک شرکت دانش بنیان، قبل از هر چیز باید حتما نوع آن را تعیین کنید.
چرا باید در مسیر دانش بنیان شدن قدم برداریم؟
دانش بنیان شدن شرکتها، میتواند امکانی را برای شرکتها فراهم کند تا با استفاده از امکانات و تسهیلاتی که در اختیار آنها قرار میگیرد، بتوانند به رشد اقتصادی کشور کمک کرده و امکان پیشرفت را برای اقتصاد کلی کشور فراهم کنند. شرکتهای دانش بنیان، با استفاده از تکنولوژیها و علم روز دنیا، کمک گرفتن از اساتید و هیئت علمی دانشگاهها و با واردکردن تکنولوژیهای مدرن خارجی به داخل کشور، میتوانند به تولید محصولات یا خدماتی که در حال حاضر در ایران وجود نداشته یا اینکه هزینه آنها بسیار بالاست، کمک کنند.
با این وجود، دانش بنیانی شدن برای خود شرکتها نیز میتواند مزایای زیر را به همراه داشته باشد:
این شرکتها، میتوانند با قرارگیری در مسیر دانش بنیانی شدن، شرایط واردات و صادرات ویژهای داشته و به شکل بهتری محصولات یا خدمات خود را وارد بازار کنند.
با تاسیس شرکتهای دانش بنیان، شما میتوانید بهراحتی از تسهیلات بانکی و وامهای خاص برای تامین سرمایه موردنیاز شرکت استفاده کنید.
این شرکتها، میتوانند اعتبار مالیاتی دریافت کرده و به این ترتیب، برای محصولات و خدمات دانش بنیان خود، نیازی به پرداخت مالیات نداشته باشند.
این شرکتها، نیازی به پرداخت عوارض گمرک برای واردات مواد اولیه یا تکنولوژیهای موردنیاز خود ندارند.
شرکتهای دانش بنیان، میتوانند نیروهای خبره و متخصصی که در دوره سربازی قرار دارند را با کمترین حقوق یا بهصورت رایگان استخدام کرده و از تخصص آنها کمک بگیرند.
انتخاب محصول یا خدمت مناسب، مهمترین شرط برای تاسیس شرکت دانش بنیان
مهمترین شرطی که در مسیر دانش بنیانی شدن یک شرکت وجود دارد، این است که محصول یا خدماتی که توسط چنین شرکتی ارائه میشود، از سطح پیچیدگی فنی بالایی برخوردار باشد. به این منظور، شرکت باید دارای یک تیم تحقیق و توسعه حرفهای و کاربلد باشد. محصولات یا خدمات تولید شده توسط شرکت، ممکن است کاملا تولید ملی بوده یا اینکه با مهندسی معکوس، ویژگیهای جذابتر و فنیتری به محصول یا خدمات اضافه شده باشد.
برای اینکه بتوانید مجوز دانش بنیانی شدن را از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دریافت کنید،باید شرط پیچیدگی فنی محصول را داشته باشید.با استفاده از خدمات این لینک ، میتوانید مشاوره کاملی را در زمینه سطح پیچیدگی فنی محصولات یا خدمات خود دریافت کنید.
ویژگیهای یک شرکت دانش بنیان موفق
ویژگیهای یک شرکت دانش بنیان چیست؟ بیایید این ویژگیها را در چهار دسته مختلف زیر بررسی کنیم:
1- اولین ویژگی شرکتهای دانش بنیان، این است که باید به دنبال خلق و ساخت ایدههای جدید در داخل کشور باشند. برای ساخت چنین ایدههایی، نیاز به فناوریهای روز دنیا وجود دارد. پس شرکتهای دانش بنیان، باید از هیئت علمی دانشگاهها و متخصصان حرفهای، در راستای استفاده از این تکنولوژیها کمک بگیرد.
2- پایداری دانش و نوآوری ویژگی مهم دیگر چنین شرکتهایی است. قطعا تحولات جهانی، میتواند باعث شود که تکنولوژیهای دنیا روز به روز در حال پیشرفت باشند. پس شرکتهای دانش بنیان، باید در مسیر پیشرفت تکنولوژیهای روز دنیا قرار گرفته و به دنبال این باشند که خدمات و محصولات خود را نیز پیشرفت دهند.
3- یکی از ویژگیهای مهم شرکتهای دانش بنیان، این است که برخلاف دیگر شرکتها، هیچگونه املاک ملموسی ندارند و بیشتر سرمایه آنها، صرف تولید فناوریها، محصولات یا خدمات جدید میشود. در واقع، این شرکتها بهجای اینکه روی سرمایهگذاری در املاک و افزایش سرمایه خود تمرکز کنند، روی توسعه دانش و فناوری خود تمرکز کرده و به این ترتیب، سودآوری را به ارمغان میآورند.
4- شرکتهای دانش بنیان، حتما باید دارای یک خروجی نوین باشند. در واقع خروجی این شرکتها باید مشخص بوده و البته از سطح فناوری بالایی نیز برخوردار باشد. در واقع، عامل مهمی که باعث میشود تا سطح اقتصادی کشور به کمک شرکتهای دانش بنیان توسعه پیدا کند، همین موضوع است که آنها در زمینه تولید محصولات، خدمات و کالاهای نوین قدم برمیدارند.
کدام محصولات و خدمات در حوزه دانش بنیان قرار میگیرند؟
برای ثبت یک شرکت دانش بنیان، مهمترین مسئله این خواهد بود که آیا محصولات و خدماتی که توسط این شرکت ارائه میشوند، در زیر مجموعه دانش بنیان قرار میگیرند یا خیر؟ برای بررسی این موضوع، اجازه دهید تا انواع محصولات و خدمات ارائه شده در زمینه دانش بنیان را بررسی کنیم:
1- حوزه زیست فناوری و پزشکی
2- کشاورزی و تجهیزات صنعتی
3- تکنولوژیها یا خدماتی که به محیط زیست کمک میکنند.
4- فناوریهای نانو و مواد پیشرفته صنعتی یا ساختمانی که با تکنولوژیهای جدید تولید میشوند
5- محصولاتی که در زمینه آزمایشگاهی بوده و شامل داروهای پیشرفته نیز میشوند
6- محصولات الکترونیکی و مبتنی بر تکنولوژیهای کامپیوتری
7- محصولات و خدماتی که بهصورت نرمافزاری ارائه میشوند.
8- محصولاتی که در حوزه هوافضا، ماهوارهها، مهندسی پزشکی و موشکها تولید میشوند.
سه نوع اصلی شرکتهای دانش بنیان را بشناسید
شرکتهای دانش بنیان، به طور کلی به سه دسته مختلف زیر تقسیم میشوند:
موسسات و شرکتهای نوپا: این دسته از شرکتهای دانش بنیان، معمولا به مرحله آزمایشگاهی دست پیدا کرده و یک نمونه اولیه از محصول یا خدمت خود را تولید کردهاند، ولی هنوز به مرحله تولید عمومی نرسیدهاند. این شرکتها کمتر از 5 میلیارد فروش از محصولات یا خدمات دانش بنیان خود دارند.
موسسات و شرکتهای نوپا نوع دوم: این دسته از شرکتها، دارای فروش اظهارنامهای بالاتر از 5 میلیارد تومن در سال هستند. با این حال، سهم فروش محصولات یا خدمات دانش بنیان، در مقایسه با تمام محصولات و خدمات این شرکت، کمتر از 50 درصد است.
شرکتهای دانش بنیان فناور: این شرکتها اولا دارای فروشی بیشتر از 5 میلیارد تومان در سال هستند و ثانیا، میزان فروش محصولات و خدمات دانش بنیان آنها بیشتر از 50 درصد کل محصولات یا خدماتی است که توسط شرکت به فروش میرسد.
برای ثبت موفقیتآمیز یک شرکت دانش بنیان، مراحل زیر را دنبال کنید
برای اینکه بتوانید یک شرکت دانش بنیان را به ثبت برسانید، نیازمند این خواهید بود که مراحل زیر را دنبال کنید:
1- در مرحله اول، نوع شرکت و همینطور نام آن را تعیین کرده و سپس از خدمات مشاوره شبکه دانش بنیان ایران استفاده کنید تا سطح پیچیدگی فناوری محصول خود را ارزیابی کنید.
2- در صورتی که تاییدیه لازم برای محصولات خود را دریافت کردید، باید یک رزومه قوی را برای شرکت ساخته و اساسنامه آن را نیز طراحی کنید. کمک گرفتن از افراد متخصص در این زمینه، قطعا میتواند به شما کمک کند.
3- حال باید اظهارنامههای مالیاتی خود را تکمیل کنید. این اظهارنامههای مالیاتی، به شما اجازه میدهند تا وضعیت مالی شرکت را تعیین کنید. معمولا مشاوران مالی، میتوانند بهترین گزینه برای آمادهسازی این اظهارنامههای مالیاتی باشند.
4- اگر محصولات یا خدمات دانش بنیان شرکت شما، نیازمند مجوزهای خاصی هستند، حتما باید اقدامات لازم برای اخذ مجوزهای آنها را انجام دهید.
5- در ادامه، به کمک مشاوران شبکه دانش بنیان ایران، درخواست خود را برای ثبت شرکت دانش بنیان به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال کنید.
6- بعد از آن، کارگروهی برای بررسی و ارزیابی شرکت دانش بنیان شما تشکیل میشود. این کارگروه تحت نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت کرده و اقدام به ارزیابی کامل شرکت شما خواهد کرد.
7- اگر بتوانید تاییدیه اولیه را از این کارگروه دریافت کنید، برای یک بازه زمانی شش ماهه میتوانید فعالیت دانش بنیان خود را آغاز کرده و از تسهیلات دانش بنیان بهصورت محدود استفاده کنید. در همین بازه زمانی، شرکت شما بهصورت پیوسته ارزیابی میشود.
8- در نهایت، بعد از گذشت این بازه شش ماهه، اگر مشکلی در مسیر دانش بنیانی شدن شما وجود نداشته باشد، میتوانید مجوزهای نهایی دانش بنیان خود را دریافت کرده و فعالیت خود را ادامه دهید.
به کمک شبکه دانش بنیان ایرانیانیان، دانش بنیانی شوید
دانش بنیانی شدن شرکتها، میتواند هم به رشد اقتصادی کشور کمک کرده و هم برای خود این شرکتها مزایای زیادی داشته باشد. با این حال، برای دانش بنیانی شدن یک شرکت، شرایط خاصی وجود دارد و البته سطح پیچیدگی فنی محصولات و خدمات نیز باید ارزیابی شوند. در این مسیر، شبکه دانش بنیان ایران به شما کمک میکند تا بتوانید مراحل دانش بنیانی شدن را دنبال کنید. استفاده از خدمات این مجموعه، هزینه مناسبی داشته، کارشناسان آن دارای سطح تخصص و تجربه بالایی در زمینه شرکتهای دانش بنیان بوده و البته دسترسی به کارشناسان این مجموعه نیز کار ساده و راحتی است. برای اینکه بتوانید از این خدمات استفاده کنید، همین حالا از سایت شبکه دانش بنیان ایران دیدن کنید.